ابزار مورد نیاز برای تعمیر برد الکترونیکی + ویدیو آموزشی

خواندن این مطلب

9 دقیقه

زمان میبرد!

ابزار مورد نیاز برای تعمیر برد الکترونیکی + ویدیو آموزشی

اگر قصد دارید که بردهای الکترونیکی را تعمیر کنید شما به ابزار مورد نیاز برای تعمیر برد الکترونیکی نیاز خواهید داشت.

در این مطلب قصد داریم مهم ترین ابزار مورد استفاده در تعمیر برد را برای شما معرفی کنیم و همچنین روش استفاده از آنها را برای شما توضیح خواهیم داد.

این ابزار به شما کمک می­کنند که به صورت کاملا حرفه ای کار خود را انجام دهید و همچنین سبب می­شوند که سرعت و دقت شما در حین تعمیر برد های الکترونیکی بیشتر شود.

همچنین برای چیدن و تعمیر قطعات SMD که بسیار ریز و کوچک هستند باید از ابزاری استفاده کنید که دقت شما را در هنگام کار بالاتر ببرند.

ویدیو آپارات ابزار مورد نیاز برای تعمیر برد الکترونیکی

ابزار مورد نیاز برای تعمیر برد الکترونیکی

ابزارهای بسیاری در تعمیر و چیدن قطعات الکترونیکی وجود دارد که ما مهم ترین و اساسی ترین این قطعات را به شما معرفی می­کنیم.

برد های الکترونیکی قطعات بسیار حساسی هستند که در هنگام کار باید توجه داشته باشید که آسیبی به آنها وارد نشود و از وسایلی استفاده کنید تا اشتباهات شما را به حداقل برساند. ابزارهایی که در قسمت زیر به شما معرفی شده است بسیار کاربردی هستند.

ابزار مورد نیاز برای تعمیر برد الکترونیکی

هویه

هویه دستگاهی است که دارای یک دسته پلاستیکی یا چوبی است که به صورت عایق است و همچنین دارای یک المنت است که انرژی الکتریکی را به گرما تبدیل می­کند. نوک هویه ها به صورت مخروطی و یا اسکنه است. هویه ها با نوک مخروطی دارای کاربردهای بیشتری هستند. اگرهویه دارای نوک اسکنه باشد پهن و تخت خواهد بود و برای کار با لوله ها مناسب است.

هویه های لحیم کاری به طور کلی شامل هویه الکتریکی و هویه غیر الکتریکی است. که هویه های الکتریکی به دو مدل تفنگی و قلمی تقسیم می­شود.

موارد مورد نیاز برای کار با هویه:

برای کار با هویه نیاز به وسایل جانبی زیر دارید:

  • روغن لحیم کاری
  • استند و پایه برای نگهداشتن هویه
  • اسفنج
  • سیم لحیم کاری

روش استفاده از هویه:

اگر بخواهید اتصالی در بردهای الکترونیکی ایجاد و اعمال کنید، روش کار آن را درقسمت زیر برای شما توضیح خواهیم داد.

  • ابتدا صبر کنید تا هویه داغ شود.
  • نوک هویه را با روغن لحیم کاری یا اسفنج تمیز کنید تا نوک آن سیاه نباشد.
  • به نوک هویه خود کمی قلع بزنید تا بر روی نوک آن باقی بماند. اینکار سبب می­شود تا دیرتر هویه شما خراب شود.
  • در یک دست خود دستگاه هویه بگیرید و در دست دیگر خود سیم لحیم کاری را بگیرید.
  • با نوک هویه، قسمت اتصال را به مدت بسیار کوتاهی لمس کنید.
  • درآخر هر دو قطعه ای را که از قلع پوشیده شده اند، به هم بچسبانید.
ابزار مورد نیاز برای تعمیر برد الکترونیکی

دم باریک و انبردست

یکی از وسایل مهمی که باید در هنگام کار داشته باشید انبردست و دم باریک است. انبردست از دو قسمت تشکیل شده است  که با اهرمی در وسط آن بهم متصل شده اند. همچنین دسته های آن در برابر الکتریسیته عایق است و بیشتر پوششی پلاستیکی دارد.

انبردست ها و دم باریک ها دارای مصارف مختلفی هستند به طور مثال انبردست جانبی برای برش پایه های قطعات و سیم ها به کار می­رود و انبردست های لاینمن برای خم کردن و گرفتن و برش سیم ها استفاده می­گردد.

پنس

پنس های بسیاری در ابعاد مختلف وجود دارد که برای چیدن قطعات بر روی برد به کار می­روند. در زمان لحیم کاری قطعه ها به PCB  می­توانید از انواع پنس استفاده کنید تا با دقت بالاتری کار خود را به انجام برسانید.

پنس ها جهت برداشتن  آی سی از روی مدار و حالت دادن و فرم دادن به سیم ها و جایگذاری و جابجایی قطعه های بسیار کوچک مانند قطعه های SMD به کار می­روند. این پنس ها ضد الکتریسیته و مناسب برای تعمیر بردها هستند. بسته به کاری که انجام می­دهید انتهای این پنس ها متفاوت خواهد بود. بهتر است که شما مجموعه ای از این پنس ها را داشته باشید  تا در هنگام کار بر روی برد بتوانید به راحتی قطعات را بچینید.

دریل برقی PCB

این نوع از دریل زمانی به کار می­رود که شما قصد تغییر دادن و سوراخ کردن صفحات PCBرا داشته باشید.

با این دریل باید جا و مکان پایه های المان ها با ابعادهای مشخصی سوراخ شود تا بتوانیم المان ها را روی برد بچینیم و بعد آن ها را بر روی برد لحیم کاری کنیم.

بنابراین اگر از جمله افرادی هستید که می­خواهید PCB‌ های سفارشی طراحی کنید باید این دریل را خریداری کنید و اگر قصد کار حرفه ای ندارید می­توانید PCB عمومی که قبلاً سوراخ‌هایی در آن ایجاد شده را تهیه کنید و به دریل برقی PCB دیگر نیازی نخواهید داشت.

مهم ترین ابزار مورد استفاده در تعمیر برد

مولتی متر یا  آوومتر

مولتی‌ متر دستگاهی است که برای اندازه‌ گیری چندین کمیت الکتریکی از قبیل جریان، ولتاژ، ظرفیت خازنی و مقاومت الکتریکی و… به کار می­رود.

با این دستگاه چندین کاره می­توانید مشخصات قطعه های الکتریکی و سلامت آن ها را ارزیابی کرده و بسنجید. مولتی‌مترها به دو صورت در بازار موجود هستند که نوع اول آن آنالوگ یا عقربه ای است و نوع دیگر آن دیجیتال یا رقمی است که دیجیتال آن کارایی آسان تر و راحت تری برای شما خواهد داشت. دستگاه به سه بخش کلید انتخاب و صفحه دیجیتال و دکمه های تنظیم کننده تقسیم می­شود.

نگهدارند و استند

شما در هنگام کار خود باید از استند برای برد الکترونیکی استفاده کنید تا بتوانید به راحتی و با دقت کار خود را انجام دهید. مدل ها و اندازه های این نگهدارنده ها متفاوت است و بسته به نیاز خود می­توانید نگهدارنده خود را انتخاب و خریداری کنید.

شاید بعضی از افراد به این فکر کنند که نیازی به نگهدارنده نخواهند داشت اما استند ها ونگهدارنده ها در هنگام لحیم کاری برای جلوگیری از لرزش برد به کار می­رود و سبب می­شود که شما با دقت بیشتری به کار خود ادامه دهید. همچنین این نگهدارنده ها دارای ذره بین نیز هستند و به شما کمک می­کنند تا دید بهتری داشته باشید.

منبع تغذیه

برای تامین انرژی جریان برق و مدارات الکترونیکی لازم در هنگام کار از منبع تغذیه استفاده می­شود. برای تعمیر برد های الکترونیکی از منبع تغذیه دیجیتال با جریان 5 آمپر و با ولتاژ 30 ولت استفاده کنید.

مدل های منبع تغذیه به دو صورت سوئیچینگ و خطی است. منبع های تغذیه دارای کاربردهای بسیاری همچون تشخیص خرابی‌های احتمالی برد و تست سلامت بعضی قطعات بر روی برد های الکترونیکی و عیب یابی اصولی به کار می­روند.

مهم ترین ابزار مورد استفاده در تعمیر برد

سیم لحیم

سیم لحیم در هنگام اتصالات به شما کمک خواهد کرد و اگر بخواهید هر اتصالی بر روی برد داشته باشید از سیم لحیم استفاده خواهید کرد. برای اینکار باید هویه خود را داغ کنید تا سیم به حالت ذوب در آمده و دو قطعه را به هم متصل گرداند.

قطعه های الکترونیکی مورد نیاز تعمیر برد الکترونیکی

شما در هنگام کار به قطعات نیاز خواهید داشت که مهم ترین این قطعات را به شما معرفی خواهیم کرد.

مقاومت

برای مقاومت در برابر کنترل ولتاژ و جریان در مدار از مقاومت ها استفاده می شود. مقاومت نام یک قطعه الکترونیکی دوپایه و کنش‌پذیر (مصرف‌کنندهٔ انرژی) است که مقاومت الکتریکی مورد نیاز را اعمال و ایجاد می­کند.

از جمله کاربردهای مقاومت می­توان به تنظیم و کنترل سطح سیگنال‌ها و تقسیم ولتاژ و کم کردن جریان و  تولید گرما و حرارت و تنظیم بهره الکتریکی اشاره کرد.

خازن

خازِن یا انباره ابزاری الکتریکی است که می‌تواند بار و انرژی الکتریکی را در خود ذخیره کند. خازن ها انواع مختلفی دارند  که همه ی آن‌ها شامل دو هادی هستند که با یک عایق از همدیگرجدا می­شوند.

 نام دو هادی‌ در خازن را صفحات خازن می نامند. صفحات خازن از جنس رسانا مانند آب نمک یا فلز هستند. کاربردهای خازن ها شامل صاف کردن سطح ولتاژ مستقیم است و همچنین به عنوان فیلتر نیز از خازن ها استفاده می­شود.

مهم ترین ابزار مورد استفاده در تعمیر برد

دیود

دیود قطعه ‌ای الکترونیکی است که دارای دو سر است و جریان الکتریکی را در یک سمت عبور می‌دهد و در سمت دیگر جریان مقاومت بالایی از خود نشان خواهد داد. به دیود اصطلاحا دریچه نیز گفته می­شود.

مهمترین کاربرد دیود یا درچه، عبور جریان در یک سمت و ممانعت از گذر جریان در سمت دیگراست که برای تبدیل جریان متناوب به جریان مستقیم استفاده می‌شود.

ترانزیستور

ترانزیستور قطعی فعال و سه ‌سری است که از ماده های نیمه‌هادی ساخته شده‌ است و به عنوان یک عایق یا یک رسانا عمل می­کند. از ترانزیستورها در اندازه‌های کوچک و انواع گسسته استفاده می­شود.

ترانزیستور همچنین مهم‌ ترین قطعهٔ در مدارهای الکترونیکی است و برای قطع و وصل کردن و تقویت سیگنال ها استفاده می­شود.

ترانزیستورها به دو دسته تقسیم می‌شوند که ترانزیستورهای اتصال دوقطبی و ترانزیستورهای اثر میدانی جز این دو دسته هستند.

رله

یکی از قطعات پرکاربرد در قسمت کنترل الکترونیکی رله است که وظیفه قطع و وصل کردن جریان برق را در هر وسیله الکتریکی را دارد.

رله کلید الکتریکی سریع و فوری است که با هدایت مدار الکتریکی دیگر بسته و باز می‌شود. رله ها انواع مختلفی دارند که رله دیفرانسیل، رله حرارتی، رله مخصوص، رله فرکانسی، رله دیستانس، رله آور کارنت و رله میکرو کنترل را می­توان نام برد.

از کاربردهای رله ها می­توان به ایزوله الکتریکی بین بخش کنترل و بار و همچنین افزایش توان خروجی اشاره کرد.

مدار مجتمع (IC)

مدار مجتمع یا مدار یکپارچه به مجموعه‌ای از مدارهای الکترونیکی گفته می‌شود که روی یک چیپ از جنس مواد نیم‌رسانا یا همان سیلیسیم قرار داده شده‌ است. مدارهای مجتمع معمولا شامل قطعات مانند مقاومت، خازن، ترانزیستور و سلف هستند. این  مدارها در انواع مختلفی مانند تنظیم کننده ولتاژ، تایمر 555 و میکروکنترلر در بازار موجود هستند.

کلید یا سوئیچ

کار اصلی سوئیچ ها قطع و وصل کردن جریان برق در مدار است. این قطعات دارای انواع مختلفی هستند که می­توان به نوع راکر و دکمه ای و لحظه ای آن اشاره کرد.

سوئیچ ها و کلیدها کاربردهای بسیاری دارند و در بسیاری از وسایل برقی به کار می­روند و کمتر وسیله برقی و الکترونیکی را می­بینید که در آن از سوئیچ استفاده نشده است.

پست اینستاگرام ابزار مورد نیاز برای تعمیر برد الکترونیکی

جمع بندی

به طور کلی در این مطلب سعی داشتیم که مهم ترین ابزار مورد نیاز برای تعمیر برد الکترونیکی را به شما معرفی کنیم و توضیحاتی درباره ی این ابزار به شما بدهیم.

به یاد داشته باشید که با وجود این ابزار در کارگاه خود می­توانید با دقت و سرعت بیشتری به کار خود ادامه دهید و حرفه ای تر کار کنید.

وجود بعضی از این ابزار آنقدر در هنگام کار حیاتی است که در هنگام چیدن قطعات یا تعمیر آن ها بدون این وسایل نمی­توانید کاری از پیش ببرید.

بنابراین از این مطلب می­توانید فهرستی از ابزار را تهیه و آماده کنید و آنها را خریداری کنید تا در هنگام کار علاوه بر دقت و سرعت ایمنی بیشتری نیز داشته باشید.

به یاد داشته باشید ابزاری را که خریداری می­کنید در برابر الکتریسیته عایق باشند. همه ی وسایل و ابزاری که آنها را معرفی کردیم دارای عایق بودند و ضد الکتریسیته هستند و امکان برق گرفتگی و اختلال را در حین انجام کار را به حداقل می­رساند. اگر از این مطلب خوشتان آمد، توصیه می‌کنیم مقاله آموزش نحوه لحیم کاری با هویه را هم بخوانید، چون احتمالاً به دردتان می‌خورد! امیدواریم این آموزش برای شما مفید واقع شده باشد.

درباره نویسنده



نویسنده
صفحه نویسنده

نظرات کاربران



دیدگاهتان را بنویسید